Izzadság és testszag

Izzadság és testszag

Az izzadás természetes és fontos testi funkció. Szabályozza a testhőmérsékletet a bőr hűtésével, hogy elkerülje a túlmelegedést.

A verejtékezésnek két oka van – környezeti és érzelmi. Gyakran izzadunk, amikor fizikailag aktívak vagyunk, vagy amikor forró környezetben vagyunk. Izzadás akkor is előfordulhat, ha érzelmileg érintenek bennünket szakmai vagy személyes stresszes helyzetek, például állásinterjúk, prezentációk vagy vizsgák. A verejtékezést a pubertással és a menopauzával kapcsolatos hormonális változások is kiválthatják.

Maga az izzadság szagtalan – ez egy olyan oldat, amely elsősorban vízből és sóból áll. Átlagosan 1,6-4 millió verejtékmirigy van testünkben, és naponta akár 1 liter verejtéket is termelhetünk. Az izzadtság gyakran olyan gyorsan elpárolog, ahogy termelődik. Azonban olyan helyzetekben, amikor különösen aktívak vagyunk, vagy meleg környezetben, akár 10-szer izzadhatunk egy normál napi termelés során.

A testszagot a bőr felszínén lévő baktériumok okozzák, mivel lebontják a verejték összetevőit.

Izzadásgátlók kontra dezodorok

Dezodorok

A dezodorok nem állítják meg az izzadságot. Ehelyett úgy tervezték őket, hogy ideiglenesen semlegesítsék a bőrön élő baktériumok szagát vagy szagát. Sok dezodor tartalmaz illatanyagot, amely a rossz szag elfedésére szolgál.

Izzadásgátlók

Az izzadásgátlók abban különböznek egymástól, hogy kifejezetten a verejtékmirigyek izzadtságtermelésének csökkentésére vagy akár leállítására készültek. Az izzadásgátló alkalmazása után ideiglenes dugó képződik a verejtékcsatornában, amely megakadályozza a verejték felszabadulását. Ez az ideiglenes dugó a következő néhány nap során természetesen eltűnik a bőr természetes leválásának részeként.

Egyesek számára elég egy dezodor, de másoknak egy kicsit több védelemre van szükségük. Egy hatékony izzadásgátló, mint például a Perspirex a megoldás az izzadság és a szagok minimalizálására.

Izzasztó tények

Az izzadságot a verejtékmirigyek termelik. Testünkben több millió verejtékmirigy található, és ezek két típusra oszthatók:

  • Apokrin verejtékmirigyek, amelyek a szőrtüszőben, például a hónaljban találhatók
  • Az ekrin verejtékmirigyek a bőr felszínén, az egész testben találhatók

Az apokrin verejtékmirigyek főleg a szőrnövekedéssel kapcsolatos területeken találhatók. Ezek a mirigyek a pubertás alatt aktiválódnak, és a bőr természetes baktériumflórája miatt erős szaguk lehetnek. Az ekrin verejtékmirigyek a legelterjedtebb verejtékmirigyek, és a test legtöbb részén megtalálhatók, a legnagyobb koncentrációban a kézen és a talpon.